;
Navigation Menu

Vi har nu haft 2 dage i klinik, og det er spændende at se hvordan tingene er lidt anderledes heroppe, og foregår i et lidt andet tempo. Det er fint som studerende, for man har tid til at sætte sig ind i tingene, så vi skal nok få 4 gode uger heroppe.

Vejret i dag har været helt fantastisk (læs solen skinnede og ingen regn) så vi havde besluttet at vi forholdsvis hurtigt efter klinik ville tage på en lille udflugt over et lille fjeld der ligger bag Tórshavn.

Turen til Kirkjubøur (Kirkeby) foregik med bus og tog godt 20 minutter inde fra midtbyen. Tórshavn har 2 busselskaber, hvor de røde busser kører indenfor Tórshavn kommune og er gratis at køre med. Det er en helt fantastisk mulighed for at komme rundt. Der er mange busstoppesteder og hvis man sætter sig lidt ind i bus-planerne, er det egentligt rimelig lige til.

Turen derud går ad nogle kringlede og til tider lidt stejle veje, gennem bygden Velbastaður. Det er en rigtig fin tur, men skal man køre den selv, er det med at have gode nerve og være en rimelig habil kører, da det ikke lige er til at holde ind til siden hvis der kommer en modkørende. Man kan dog godt komme til Kirkjubøur uden at køre gennem Velbastaður, men det er egentligt en meget smuk tur, men en flot udsigt, som alle kan nyde – endnu en god grund til at tage bussen.

Kirkjubøuer er en charmerende bygd på Streymoys sydvestkyst, hvor de fleste af husene er bygget i gammel stil. De fleste er sorte med røde vinduer/døre og med græs på taget. Det ser man ret mange steder, og i en lille bygd som denne er det egentligt ret fint, da det gør at husene ikke bryder det flotte landskab så meget. Vi gik en lille tur rundt i bygden, der har flere seværdigheder, fx Kirkjubømúrurin, som er en gammel kirkeruin, fra Færøernes tidligere domkirke.

Vi påbegyndte opstigningen og det var en noget lettere tur end på Nólsoy, med et mere vandre-venligt terræn primært bestående af græsbevokset og stenet vandresti. Stien er igen markeret af Varder og det er ligetil for alle aldre at tage turen. Vi Freestylede dog lidt i starten og kom ikke op hvor det er planlagt, men den indfødte kan godt lide at gå sine egne veje 🙂

Turen er super flot, og varer omkring 2 timer. Den er ca. 7 km og bliver kategoriseret som let. Fjeldet Kirkjubøkambur er 308 meter højt og er Streymoys sydligste fjeld. Selve vandreruten kommer op til omkring 230 m.

Fra fjeldet er der flot udsigt over flere af de andre øer, bl.a. Hestur og Koltur. Koltur er en lille ø, med et hus og en enkelt fastboende familie. Den har et lille fjeld og et højt fjeld og ligner lidt en svane der lige er landet på vandet. Der er rigtig god udsigt på hele turen, og den ændrer sig hele tiden alt efter hvor langt man er kommet op og hen.

Omtrent hvor ruten runder for at komme tilbage mod Tórshavn tog vi en lille snackpause med den flotteste udsigt. Vi kan sagtens vænne os til at de fleste måltider heroppe skal indtages med en udsigt.

Vi gik videre og kom til en talerstol bygget af sten. Den blev brugt til folkemøderne, der fra sigt i 1800-tallet blev holdt omkring på øerne med vajende faner, nationale taler og fædrelandssange digtet til lejligheden. Her holdte Emma lige tale til nationen der i dag bestod af Guðrun og jeg, og et par får hist og her. Talen var nu også mest rettet til fårene om at de skulle huske at betale skat og få sig en sundhedsforsikring. Alt i alt en god tale.

Vejen tilbage til Tórshavn giver den fineste udsigt over bygden og man får et indtryk af hvor langt op den strækker sig. Samtidig har man udkig til Nólsoy. Det er lidt sjovt at se tingene fra forskellige vinkler.

Tilbage fra fjeldet blev der provianteret de vigtigste fornødenheder, bl.a. chokolade til kommende vandreture. Man ved jo aldrig hvornår man bliver trængende og får vandre-abstinenser.

Det er helt sikkert en tur jeg godt kunne finde på at tage en anden gang, og hvis man ikke har noget imod at vente på en bus i Kirkjubøur vil jeg anbefale at man tager den modsat af vores tur, som de også anbefaler i vores vandre-bibel, da man her får den smukke udsigt over Hestur og Koltur på hele nedstigningen.

Vores vandre-bibel – Færøerne til fods – er et lille hæfte som vi har købt for 20 kr i turistinformationen. Den viser omkring 25 forskellige vandre-ruter på Færøerne og fortæller lidt om hvad man kan vente sig af sværhedsgrad, terræn, længde, varighed og max-højde.

I morgen står den igen på klinik, og så må vi se hvad ellers resten af ugen bringer.

Nyd billederne, det er selvfølgelig ikke ligesom at være der selv, men måske kan det give en lille smag på det.

KH Maja

More Information»
All Listing Types All Locations Any Rating

Listing Results